Dijabetes


Je li to bolest XXI stoljeća? Je li dijabetes nasljedna bolest? Mogu li dobiti dijabetes? Što moram učiniti da ne dobijem dijabetes? Ako imam dijabetes, što moram raditi i kako lakše živjeti s tom bolesti? Zašto je dijabetes opasna bolest? Koje komplikacije i štete donosi ta bolest u tijelu? Skraćuje li ljudski život? To su sve pitanja koja se svakoga dana pojavljuju. Svaka osoba kada sazna da ima dijabetes, doživi šok i stres, u strahu da će sa tada promijeniti njihov život. Je li to zaista tako?

Istina je da se u svijetu i u nas stalno povećava broj osoba s dijabetesom. Smatra se da u svijetu ima otkriveni dijabetes oko 150 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj do 300.000. Isto tako poznato je da na svakog otkrivenog “šećeraša” ima još dva potencijalna koji nisu otkriveni. Svaki drugi od njih ima dijabetes tipa 2. To označava da nije ovisan o primanju insulina, dok je tip 1 ovisan o svakodnevnom primanju insulina injekcijama.Cimet Plus

Kako dolazi do pojave šećerne bolesti?


U repu žlijezde gušterače nalaze se otoćići koji izravno u krv izlučuju hormon koji nazivamo insulin i ukoliko dođe do smanjenja lučenja insulina izravno u krv, prema potrebnoj količini pojedene hrane, javlja se povišena razina šećera glukoze, koja može trajati dugo, a da se ne prepozna jer ne izaziva nikakve poteškoće ili BOL koju bi osoba mogla osjetiti.

Tada se jave znaci bolesti, kao povremeni osjećaj umora, pojačano češanje i pijenje vode, učestalo noćno mokrenje, oslabjeli vid, ponekad svrbež oko spolovila i oralnog otvora. To se često još ne prepoznaje kao dijabetes, sve dok se ti znaci ne pojačaju i smetaju pa se mora javiti liječniku. Tada je već došlo do oštećenja na sitnim krvnim žilicama, živcima, srcu, bubrezima i mozgu. Hrana zbog toga ne dolazi više u tkiva kroz male krvne žilice, a velike krvne žile se suze, u živcima dolazi do pogrješnog prijenosa obavijesti, pa to bolesnici osjećaju kao “trnce-mravce” u svojim nogama.

Sada je već jasno da ako se dijabetes ne liječi, nastupaju KOMPLIKACIJE, kao sljepoća, prestajanje bubrežne funkcije, prerani moždani ili srčani udar, crijevne smetnje, rane ne mogu brzo zacijeliti, krvarenja na očnoj pozadini, gangrene, pa sve do prerane smrti.
Američko dijabetičko društvo (ADA), propisalo je obvezatnu dijetu za osobe sa šećernom bolesti, što je uvjet da se šećerna bolest tipa 2 može držati pod kontrolom. Glukoza u krvi kreće se između 4 i 7 mmol/L.

Jasno da je hrana i prehrana temeljni lijek za dijabetes. Ovisi o unosu energije (kalorija) hranom, o tome koliko će se te energije potrošiti dnevno i, naravno, o količini inzulina koji treba unijeti glukozu u stanice tkiva! Ako manjka insulin, onda se mora unijeti injekcijom izvana, a tada je osoba s tipom 1 zdrava. Ako ima viška insulina ispod 3 mm/L, jer se unosi manje hrane, dolazi do hipoglikemije, koja je nepoželjna i zato je uvjet točno unošenje hrane s preračunatim kalorijama i u točnim vremenskim razmacima, dakle DIJETA!

Koliko je važno rano otkrivanje, dijeta, izbjegavanje alkohola, pušenja, kretanje i tjelovježba uporaba lijekova i u osoba sa šećernom bolešću i ispunjavanje tih UVJETA ne može se nikada dovoljno naglasiti. U SAD svaki dan otkrije se 85 novih dijabetičara, oslijepi 65 osoba, učini se 180 amputacija nogu zbog gangrene. 40% svih bubrežnih bolesti su zbog dijabetesa što zahtijeva povećan broj pacijenata na hemodijalizi.

Mnoge znanstvene studije dokazuju da se samo dobrom regulacijom glukoze u krvi može odgoditi i zaustaviti napredovanje, oštećivanja i komplikacija od dijabetesa. To znači da usprkos dijabetesu, osobe sa šećernom bolesti mogu kvalitetno i dugo živjeti pod određenim uvjetima stila života, dijete i kretanja te uporabe lijekova. Tada je dijabetičar UVJETNO ZDRAV ČOVJEK!

Može li bolesnik dijabetičar sam sebi pomoći? MOŽE. Znanstveno je potvrđeno otkriće da cimet sadrži polifenil polimere koji mogu učinkovito djelovati na sniženje glukoze u krvi, ali ne ako se uzima u povećanoj količini onakav kakav je u prirodi. Osim snižavanja glukoze uzrokuje i pad nepoželjnih masnoća u krvi, kao što su trigliceridi, kolesterol, posebice “loš” kolesterol LDL, čak DO 30%. Isto tako cimet djeluje protiv upale, protiv bakterija kao i dobar je antioksidans, to jest borac protiv slobodnih radikala koji razaraju stanice tkiva. Uporaba cimeta visoke kakvoće može pomoći dijabetičarima da se smanji uporaba lijekova, spriječe komplikacije i poboljša zdravlje.

Cimet Plus iz Medosana, koji predstavlja BIO CLINICA u velikoj je prednosti. Istina, to nije lijek, ali je izvrsna pomoć posebice jer je uz cimet u preparat dodan cink, koji je neophodan za izgradnju bijelih krvnih stanica koje čine obranu u imunosnom sustavu ljudskog tijela, a pomažu čuvanju srca i bubrega. Uz cink pridodan je i krom, jer u manjku kroma tijelo ne može koristiti šećer, koji se povisuje u krvi i stvara se stanje slično dijabetesu. Nedostatak kroma može dovesti do zamućenja leće u oku i gubitka vida.

Cimet plus (zimi, cannelle, cinnamon) je 100% čisti prirodan cimet i preporučuje se uzimanje 1 do 2 tablete dnevno (500 mg) od velike pomoći dijabetičarima, a bez neželjenih posljedica.

Povratak
Medosan